Har du noen gang opplevd å ikke ha nok penger på kontoen til å dekke en betaling? Men likevel gikk betalingen gjennom? Da har du overtrekt kontoen din!
Overtrekksrente er et begrep mange av oss ikke er så veldig godt kjent med. Til daglig bruker jo de fleste et debitkort som er tilknyttet en brukskonto, hvor det nesten alltid er en positiv saldo.
Likevel er det faktisk mulig å overtrekke brukskontoen. Det vil si at man bruker mer penger enn det man har på konto.
Saldoen vil da gå i minus, og det vil påløpe en overtrekksrente på minusbeløpet.
Hva er overtrekksrente?
Å overtrekke en konto vil si at du bruker mer penger enn det som er disponibelt på kontoen.
Om du eksempelvis har 1000 kroner på kontoen, men bruker 1500 kroner til å kjøpe noe, vil du ha overtrekt kontoen med 500 kroner.
Du lurer jo kanskje på hvordan det er mulig å bruke mer penger enn det man har på kontoen. Pengene er jo ikke dine – så hvor kommer de fra?
Når du overtrekker kontoen tar du i praksis et lite og kortsiktig lån fra banken. Dette lånet har naturligvis en rente – og det er denne rentekostnaden som kalles for overtrekksrente.
På mange måter kan jo overtrekk av brukskontoen minne om et vanlig kredittkort. En av de viktigste forskjellene du bør kjenne til er likevel at det som oftest påløper renter fra første dag på overtrekk – noe det ofte ikke gjøres på kredittkort.
Når kan kontoen overtrekkes?
Heldigvis er det ikke slik at vi fritt kan overtrekke brukskontoen. Har du 0 kroner på kontoen, vil du rett og slett ikke få brukt kortet i butikken eller andre steder.
De få gangene kontoen faktisk kan overtrekkes er det som regel en teknisk feil eller reserverte transaksjoner som er årsaken.
- Teknisk feil. Fra tid til annen er det tekniske feil hos bankene. Dette kan resultere i doble trekk, altså at betalingene fra din konto trekkes 2 ganger. Dette skjedde blant annet i 2019, hvor flere opplevde å få overtrekk på brukskontoen hos DNB. Forbrukerrådet slo da fast at kundene ikke skulle ilegges overtrekksrente, da feilen lå hos banken.
- Reserverte transaksjoner. Noen ganger kan 2 transaksjoner bli reservert på kontoen, men ikke bli bokført før senere. Om saldoen er blitt for lav når transaksjonene skal bokføres, kan du risikere at kontoen overtrekkes.
Hvor høy er overtrekksrenten?
Overtrekksrenten hos de norske bankene er stort sett svært høy. Om kontoen din overtrekkes bør du derfor sørge for å betale tilbake beløpet så raskt som overhodet mulig.
Vi har sjekket overtrekksrenten hos 2 av de største bankene i Norge, nemlig DNB og Nordea.
Per dags dato (mars 2023) er overtrekksrentene på en ordinær brukskonto som følger:
- DNB: Overtrekksrenten hos DNB er 20%.
- Nordea: Overtrekksrenten hos Nordea er 18%.
Overtrekk: Kreditt uten kredittsjekk?
Det verserer noen rykter hvor det hevdes at flere større banker, deriblant DNB, tillater et overtrekk på 100 kroner ved overføringer mellom egne kontoer.
Vi måtte naturligvis teste, og fikk bekreftet vår mistanke. Undertegnede fikk hvertfall ikke overtrekt sine kontoer.
Selv om overtrekksrenten stort sett er høy, som jo vil være lønnsomt for banken, er det ikke slik at bankene ønsker at du overtrekker kontoen.
Om man fritt kunne overtrekt brukskontoen ville den i praksis fungert som et kredittkort. Og som man vet utføres det alltid kredittsjekk for å sikre at du faktisk klarer å betjene gjelden på kredittkortet.
Ved å overtrekke kontoen vil ikke banken få utført denne sjekken, og det vil da være større risiko for at gjelden ikke tilbakebetales.
Overtrekksrente: Ofte stilte spørsmål
Hva er overtrekksrente?
Overtrekksrente er den renten som påløper når du har brukt mer enn den disponible saldoen du har på kontoen.
Når kan kontoen overtrekkes?
De få gangene kontoen faktisk kan overtrekkes er det som regel en teknisk feil eller reserverte transaksjoner som er årsaken.
Hvor høy er overtrekksrenten?
Overtrekksrenten hos de norske bankene er høy. Per dags dato ligger den på omtrentlig 20%.